środa, 18 maja 2016

Czekoladowa Rozkosz

Połączenie czekolady z orzechami to coś, co uwielbiam. Taka kombinacja smaków w tym wydaniu z pewnością zachwyci każdego. Torcik rozpływał się w ustach i w mgnieniu oka zniknął z talerzyków gości. 


Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do ubitej masy dodać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku (cały czas używając miksera). Następnie dodać przesianą oraz zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Na koniec wsypać kakao i całość delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Otrzymaną masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 26 cm). Piec na termoobiegu w temperaturze 170oC przez około 40 min. (do tzw. suchego patyczka).

Upiec dwa takie same krążki. 

Osobiście nie należę do zwolenników przekrawania krążka na pół:)

Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 4-5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru kryształy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do ubitej masy dodać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku (cały czas używając miksera). Następnie dodać przesianą oraz zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Na koniec wsypać orzechy oraz bułkę tartą  i całość delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Otrzymaną masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 26 cm). Piec na termoobiegu w temperaturze 170oC przez około 35 min. (do tzw. suchego patyczka).

Składniki na masę czekoladową:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej ( ewentualnie jedna mleczna i jedna gorzka)
  • 100 ml mleka
Czekolady połamać i umieścić w misce, Mleko zagotować, zalać nim czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć delikatnie z czekoladą. 

Składniki na krem z masła orzechowego:
  • 400 g masła orzechowego z kawałkami
  • 5 łyżek śmietanki 30% łaciatej 
  • cukier puder do smaku 
  • 1/2 kostki masła
Masło utrzeć razem z masłem orzechowym. Dodawać stopniowo śmietankę tak, aby krem nie był zbyt rzadki. Na koniec dodać cukier puder według uznania. 

Poncz do biszkoptów:

  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • Opakowanie cukru waniliowego.
Cukier rozpuścić w wodzie. Z upieczonych i wystudzonych biszkoptów zdjąć wierzchnią "skórkę" i naponczować je.

Polewa orzechowa:

  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek gęstej śmietany
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Margarynę umieścić w rondelku, dodać cukier, kakao oraz żelatynę. Całość stopniowo podgrzewać (ciągle mieszając) na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Przestudzić, a następnie dodać stopniowo śmietanę i dobrze wymieszać. 

Dodatkowo:

  • kilka łyżek zmielonych orzechów włoskich (mogą być również migdały)


Przełożenie tortu:


Na kakaowy biszkopt wyłożyć połowę masy czekoladowej. Przykryć biszkoptem orzechowym i wyłożyć całą masę orzechową. Na wierzch położyć drugi biszkopt kakaowy. Boki tortu obsmarować pozostałą masą czekoladową i obsypać zmielonymi orzechami. Wierzch tortu oblać otrzymaną polewą. Całość udekorować według uznania. 

Ja ozdobiłam swój tort masą czekoladową za pomocą szprycy, samodzielnie zrobionymi różami z masy cukrowej, czekoladowymi serduszkami oraz złotymi perełkami Dr. Oetker. 

Smacznego:)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz