Składniki na masę z batonikami:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 opakowania cukru waniliowego
-6 batoników Lion ( u mnie mieszanka batoników white, peanut oraz zwykłych)
- 2 opakowania śmietan-fix
Schłodzoną śmietanę ubić, dodać śmietan-fixy, cukier waniliowy oraz serek mascarpone. Batoniki pokroić na drobne kawałki. Dodać do ubitej masy i całość dokładnie wymieszać.
Składniki na masę z białej czekolady:
- 500 ml śmietany kremówki
-150 g białej czekolady
Śmietanę ubić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzoną dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Dodatkowo:
- Puszka masy krówkowej
- Herbatniki ( u mnie petit beurre, 25 sztuk na warstwę czyli łącznie 75 herbatników)
- Tabliczka mlecznej czekolady
-3-4 batoniki Lion (zwykłych oraz white)
Przełożenie:
W formie do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników i wyłożyć na nią masę krówkową. Ułożyć drugą warstwę herbatników, a na to masę z batonikami Lion. Następnie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i całość przykryć masą z białej czekolady. Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Batoniki Lion pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu ciasta. Schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz