wtorek, 7 czerwca 2016

LIONowa Słodycz

Rozpływająca się w ustach słodycz połączona z chrupkimi kawałkami batoników Lion. Ciasto szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia. 

Składniki na masę z batonikami:

- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 opakowania cukru waniliowego
-6 batoników Lion ( u mnie mieszanka batoników white, peanut oraz zwykłych)
- 2 opakowania śmietan-fix

Schłodzoną śmietanę ubić, dodać śmietan-fixy, cukier waniliowy oraz serek mascarpone. Batoniki pokroić na drobne kawałki. Dodać do ubitej masy i całość dokładnie wymieszać.

Składniki na masę z białej czekolady:

- 500 ml śmietany kremówki
-150 g białej czekolady

Śmietanę ubić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzoną dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

Dodatkowo:

- Puszka masy krówkowej
- Herbatniki ( u mnie petit beurre, 25 sztuk na warstwę czyli łącznie 75 herbatników)
- Tabliczka mlecznej czekolady
-3-4 batoniki Lion (zwykłych oraz white)

Przełożenie:

W formie do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników i wyłożyć na nią masę krówkową. Ułożyć drugą warstwę herbatników, a na to masę z batonikami Lion. Następnie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i całość przykryć masą z białej czekolady. Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Batoniki Lion pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu ciasta. Schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz